środa, 29 października 2014

Tatar z łososia

Tatar z łososia to szybka i efektowna przekąska idealna na domowe przyjęcie, ale nie tylko. Kiedy serwujecie gościom śniadanie, lepiej pokusić się o takie przygotowanie łososia, zamiast tradycyjnego: na półmisku, w plastrach. Wystarczy tylko drobne zaopatrzenie - wędzony łosoś, dowolne warzywa pasujące do ryby (inspiracja w przepisie) i przyprawy. Do dzieła!PS: w ten sposób można też przygotować surową rybę, jednak jeśli gotujemy dla gości bezpieczniej będzie przygotować tą wędzoną - nie każdy lubi i może spożywać surowe mięso.





Składniki (ok 2 porcje):
100 g wędzonego łososia
po 2 łyżki posiekanych:
ogórek świeży
szalotka
szczypta siekanego zielonego chilli
szczypta siekanej mięty
jeden posiekany filet anchois
łyżeczka dobrej jakości oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka balsamico crema
sok z 1/4 limonki
świeżo zmielony pieprz

opcjonalnie do przystroju: melon, ogórek, cytryna

Przygotowanie:
Łososia drobno siekamy, mieszamy z posiekanymi również drobno warzywami i ziołami, dodajemy anchois, przyprawy, sok z limonki, oliwę, balsamico i musztardę, dokładnie mieszamy. Uwaga - nie solimy! Zarówno wędzony łosoś jak i anchois są bardzo słone. Podajemy na sucharku pełnoziarnistym z melonem i cytryną, lub większą porcję z sucharkiem i ogórkiem (jak na zdjęciach). Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz