poniedziałek, 6 października 2014

Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów + rozmarynowe puree z dyni

Pomimo tego, że nie jestem wegetarianką czy weganką, często wybieram posiłki warzywne. Jeśli korzystamy z warzyw sezonowych (tak jak jesienią np. z dyni), mają one swój niepowtarzalny, wyjątkowy smak. Ten posiłek oprócz tego, że wegański jest także bezglutenowy, dlatego sprawdzi się w diecie dla uczuleniowców ;)






Składniki:
*kotlety z kaszy jaglanej i brokułów (2 porcje)
1 saszetka kaszy jaglanej
1 średnie brokuły
przyprawy wg uznania: majeranek, sól, pieprz i papryka
2 łyżki sezamu

*rozmarynowe puree z dyni
1/2 około kilogramowej dyni piżmowej
2 ząbki czosnku
2 łyżki dobrej oliwy niefiltrowanej
wg uznania rozmaryn, sól i pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik ustawiamy na 200 stopni z termoobiegiem. Wstawiamy połówkę dyni, pieczemy do miękkości (około 60 minut). W między czasie gotujemy kaszę jaglaną wedle przepisu na opakowaniu i brokuły do miękkości w osolonej wodzie (około 20 minut). Studzimy. Wystudzoną kaszę i brokuły wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i mieszamy na gładką masę. Formujemy kulki, które obtaczamy w ziarnach sezamu, smażymy na oliwie na złoto.
Gorącą dynię wyjmujemy z piekarnika, oczyszczamy z pestek, wyjmujemy miąższ i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy, oliwę i blendujemy na gładką masę. Nakładamy na talerz, na wierzch kotleciki i zjadamy ze smakiem ;) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz