środa, 8 października 2014

Pasta z pieczonego batata, kukurydzy i suszonych moreli (vegan)

Wegańska pasta z batata i kukurydzy jest świetną alternatywą hummusu dla osób, które nie jedzą mięsa lub doskonałym dodatkiem do pieczeni czy serów, dla osób, które sobie tych produktów nie odmawiają. Dodatek moreli suszonych podkreśla słodycz kukurydzy, a szczypta chilli przełamuje smak. Ponadto pasta idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę czy piknik ( z dodatkiem słupków warzyw, nachosów etc.) lub jako smarowidło do kanapek na lunch ;) zachęcam do wypróbowania!



Składniki (na dwa małe słoiczki):
1 średni upieczony batat (40 minut, 180 stopni, bez skóry)
puszka kukurydzy konserwowej
garść suszonych moreli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
szczypta soli, pieprzu i chilli

Przygotowanie:
Morele zalewamy wrzątkiem na około 10 minut, aby zmiękły. Do miski wkładamy pokrojonego na kawałki batata, kukurydzę z puszki (odsączoną) i morele. Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy, blendujemy na gładką masę. Gotowe! ;))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz