piątek, 3 października 2014

Hummus z pieczonej dyni

Od oryginalnego hummusu, ten z dyni różni się tym, że nie jest z ciecierzycy (;)), oraz nie zawiera tahini. Zrezygnowałam z dodania sezamowej pasty, ponieważ zdominowałaby ona delikatny smak dyni. Idealna przekąska lunchowa w sezonie jesiennym - zdrowa, szybka, a przez to, ze sezonowa to tania ;)




Składniki:
około kilogramowa dynia Hokkaido
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
kumin
czarnuszka
kolendra

Przygotowanie:
Dynię myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Tak przygotowaną dynię wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 20 - 30 minut (do miękkości). Po upieczeniu i wystudzeniu dyni, wyjmujemy miąższ, wrzucamy go do miski, dodajemy oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz i kumin do smaku, blendujemy ma gładką masę. Na koniec dodajemy czarnuszkę i posiekaną kolendrę, mieszamy.

Podajemy z marchewką albo świeżym pieczywem. Smacznego! ;))


1 komentarz: