niedziela, 5 października 2014

Tarta z cytrynową ricottą, figami i granatem

Pyszna krucha tarta, na pełnoziarnistym spodzie, z delikatnym sernikowym kremem. Do tego dojrzałe figi i cierpki granat - idealny deser na imprezę, orzeźwiający i nieprzesłodzony, trzeba spróbować ;)



Składniki:
*spód:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125g miękkiego masła
2 żółtka
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki oliwy z oliwek

*krem:
250g jogurtu greckiego
500g ricotty
skórka otarta z jednej dużej cytryny

4 figi
1 granat

Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier przesiać do miski i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i przełożyć do formy do tarty (25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto położyć papier i obciążyć (fasolą, kamykami etc). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu i piec 15 minut. Usunąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Jogurt grecki wlać do miski i ubić delikatnie jak śmietanę. Powoli dodawać po łyżce ricotty i dalej ubijać. Na koniec dodać skórkę ze sparzonej we wrzątku cytryny i wymieszać. Jeśli wolicie słodsze ciasta do kremu można dodać jeszcze 2 łyżki cukru pudru, ja to ominęłam ;)
Na wystudzony spód przełożyć krem, rozprowadzić równomiernie. Przystroić plastrami fig i pestkami granatu. Schłodzić w lodowce przynajmniej 2 godziny przed podaniem
Smacznego ;))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz