Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu zupa "bez gotowania", o charakterystycznym i oryginalnym smaku. W sam raz żeby zaskoczyć gości ;)
Składniki (na 2 porcje)
200g łososia
200g upieczonej dyni
100g makaronu ryżowego
2 łyżki zielonej herbaty
na marynatę:
2cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
łyżka octu ryżowego
łyżka sosu rybnego
sok i skórka otarta z jednej limonki
sól
Przygotowanie:
Na kilka godzin przed przygotowaniem zupy marynujemy łososia i dynię. Do miski wlewamy wszystkie płynne przyprawy, dodajemy skórkę otartą z limonki sparzonej wrzątkiem, obrane i pokrojone na płatki ząbki czosnku oraz także w płatkach kawałek imbiru. Myjemy łososia i kroimy na niewielkie kawałki, kroimy dynię, wrzucamy do marynaty, mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Zupę przygotowujemy od razu przed podaniem. Makaron ryżowy przygotowujemy wedle instrukcji na opakowaniu, w tym czasie na patelni smażymy łososia i dynię wraz z marynatą. Dwie duże łyżki zielonej herbaty zaparzamy w 0,5 litra gorącej wody. Gdy makaron będzie gotowy, przekładamy go do misek, dodajemy łososia wraz z wytrąconym na patelni sosem, zalewamy przelaną przez sitko zieloną herbatą. Podajemy z sosem sojowym, płatkami chilli i czarnuszką. Smacznego! ;))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz