piątek, 10 października 2014

Domowa granola

Granola obok owsianki jest moim ulubionym przysmakiem na śniadanie. Krucha, aromatyczna i zdrowa, do tego zawartość orzechów dodaje energii na cały dzień. Domowa granola jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a w porównaniu do tych kupnych, nie zawiera konserwantów, ani polepszaczy smaku, ponadto składa się tylko z tych składników na które masz ochotę. Polecam spróbować!



Składniki:
Po 100 g:
orzechy włoskie
orzechy laskowe
orzechy nerkowca lub pestki dyni (zamiennie)
migdały
owoce suszone (opcjonalnie)

2 szklanki płatków owsianych
łyżka cynamonu
mały słoik miodu (ok 300 g)

Przygotowanie:
Wszystkie orzechy wsypujemy do miski. Dodajemy płatki owsiane i miód, mieszamy silikonową łopatką do obklejenia wszystkich składników. Gotową masę wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub silikonową matą do pieczenia (polecam to drugie), wyrównujemy, posypujemy cynamonem. Blachę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni bez termoobiegu. Pieczemy ok 30 minut kilkakrotnie mieszając aby orzechy równo się uprażyły. Po upieczeniu studzimy, łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużego słoja.
Do granoli możemy dodać suszone owoce (żurawina, morele, rodzynki etc.) jednak radziłabym wtedy odsypać mniejszy słoik, ponieważ granola pod wpływem wilgoci zawartej w owocach trochę mięknie. Na zdjęciu granola z suszonym mango i daktylami. Smacznego! :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz