poniedziałek, 23 marca 2015

Torcik migdałowy z kremem różanym (BEZ GLUTENU)

Jeśli znudziły Ci się mazurki, serniki i drożdżowe baby, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, albo ktoś z Twojej rodziny jest - spróbuj przygotować ten torcik. Jest przepyszny, jego migdałowy smak idealnie łączy się z kremem różanym, a na dodatek możesz go udekorować jak tylko sobie zamarzysz ;)



Składniki (na jeden torcik):
-ciasto:
100 g tartych migdałów (plus trochę do posypania)
50 g cukru pudru
4 białka jajek
40 g cukru
1 laska wanilii

-krem:
250 g serka mascarpone
200 g śmietanki 36%
2 czubate łyżki płatków róż w cukrze

Przygotowanie:
4 Ranty (formy) do ciasta o średnicy 10 cm wysmaruj masłem i ustaw na blasze z papierem. Piekarnik nastaw na 180 stopni bez termoobiegu. Cukier puder, tarte migdały i otartą wanilię wymieszaj w misce i odstaw do późniejszego użycia. Białka jajek i cukier ubij na sztywno w misce miksera. Następnie dodaj mieszankę migdałów w trzech porcjach, mieszając delikatnie aby białka nie opadły. Umieść mieszankę ciasto w czterech formach i wyrównaj delikatnie szpatułą. Posyp małą ilością tartych migdałów i piecz około 18 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formach przez 3 minuty następnie wyjmij i schłódź.

Krem:
Ubij śmietanę kremówkę do sztywnej konsystencji. Partiami dodaj mascarpone i mieszaj na niskich obrotach miksera. Odłóż 1/3 kremu, do pozostałej dodaj 2 łyżki płatków róż w cukrze i wymieszaj. Wstaw do lodówki na około 30 minut.

Montaż:
Po schłodzeniu przekrój każdy blat ciasta na dwie warstwy. Każdy blat przełóż różanym kremem, układając je piętrowo. Boki ciasta wyłóż odłożoną częścią kremu, wyrównaj za pomocą szpatuły. Dekoruj wg uznania - kolorowymi jajkami, cukrem, perełkami itp. Przed podaniem schłódź minimum 2 godziny w lodówce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz