środa, 4 marca 2015

Tarta obłędnie cytrynowa

Ulubiony deser M., przygotowywany co chwilę w fazie zalotów i jako odtrutka na zły humor ;) Delikatna i krucha tarta z mocno cytrynowym kremem Lemon Curd, zachwyca swoim orzeźwiającym smakiem i kolorem ;) Bardzo słodka i bardzo uzależniająca!




Składniki:
Ciasto kruche - Pate Brisee Sucree:
200 g mąki typu 405
100 g masła
szczypta soli
20 g cukru
1 jajko
wanilia

Krem Lemon Curd:
2 jajka
2 żółtka
sok i skórka otarta z dwóch cytryn
80 g masła dobrej jakości
160 g cukru (najlepiej drobnego brązowego)

Przygotowanie:
Zacznij od kremu - najlepiej przygotować go dzień wcześniej, aby przegryzł się w lodówce.
Cytryny wyparzamy we wrzątku. W małym garnuszku ucieramy jajka i żółtka z cukrem za pomocą trzepaczki, stawiamy na małym ogniu, dodajemy masło, skórkę i sok z cytryny i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Trwa to około 10 minut. Krem powinien mieć konsystencję budyniu i intensywny żółty kolor. Przelewamy do naczynia, odstawiamy do ostudzenia i wkładamy na noc do lodówki. Można też przelać do wyparzonego słoiczka i przechowywać do 2 tygodni w lodówce.
Ciasto: wymieszaj dłońmi masło w temperaturze pokojowej z cukrem i solą. Do miski wsyp mąkę i ziarna z 1/2 laski wanilii, dodaj przygotowane masło i wymieszaj rozcierając z mąką na "piasek".
Dodaj jajko i wymieszaj palcem. Kiedy ciasto będzie klejące zagnieć je rozcierając dłonią na blacie kilka razy. Lekko rozwałkuj i zawiń w folię. Umieść w lodówce na co najmniej 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki, stolnicę posyp mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto, obracając je co jakiś czas. Wałkuj i obracaj do czasu, kiedy ciasto będzie miało grubość około 3 mm i będzie większe niż Twoja forma (najlepiej sprawdzi się forma typu rant o średnicy 20 cm). Ciasto nakręć na wałek i z powrotem skręć z wałka na formę wysmarowaną uprzednio masłem. Krawędzie ciasta dopasuj do formy lekko naciskając. Odetnij z brzegów niepotrzebne ciasto. Lekko pościskaj ciasto, aby utworzyć krawędź tarty i nakłuj je widelcem. Umieść w lodówce na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i upiecz tartę. Będzie to trwało około 20 - 25 minut (w zależności od piekarnika), aż ciasto się przyrumieni. Na wystudzone ciasto wyłóż lemon curd (najpóźniej 2 godziny przed podaniem) i schłodź jeszcze w lodówce. Możesz przyozdobić owocami sezonowymi np. malinami lub borówkami. Smacznego! ;))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz