wtorek, 3 marca 2015

Owsianka idealna

Uwielbiam owsiankę! Razem z M. jemy ją niemal codziennie, czasem ustępując omletom lub powolnym weekendowym śniadaniom ;) Owsianka jest sycąca, zdrowa, dobrze wpływa na cerę, poprawia pamięć i koncentrację, zawiera substancje antydepresyjne... Długo można by mówić o jej prozdrowotnych właściwościach. Gdyby ktoś kilka lat temu powiedział mi, że tak bardzo ją pokocham, byłabym wielce zdziwiona, ale może wtedy nie potrafiłam przyrządzić jej dobrze ;) Całe szczęście teraz zdobyłam tę wiedzę i mogę się cieszyć owsianką idealną w różnych odsłonach!

Składniki podstawowe (2 porcje):
Szklanka płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych!)
Szklanka mleka (u mnie 0,5 %)
Szklanka wody
szczypta soli
szczypta cukru

Premium:
Skórka otarta z cytryny
Skórka otarta z pomarańczy
1/2 laski wanilii
Laska cynamonu

Przygotowanie:
Do małego rondla wsypujemy płatki, dodajemy resztę składników plus jeśli mamy ochotę, któryś ze składników premium, które wzbogacą smak i aromat. Stawiamy na średnim gazie do zagotowania, po czym zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy jeszcze 10 minut aż owsianka stanie się gęsta. W tym czasie można na przykład przygotować kanapki na drugie śniadanie ;) Kiedy uzyskamy pożądaną, kremową konsystencję, dodajemy ulubione owoce, bakalie etc. i możemy zaczynać swoje śniadanie ;) Smacznego!

Dodatki (przykładowo):
* banan/miód/żurawina suszona
* truskawki/orzech włoski/wiórki z gorzkiej czekolady
* jabłko/konfitura figowa/cynamon
* mandarynka/migdały prażone/wanilia
* oliwa z oliwek/czarnuszka/sezam/sól morska - na słono!
* śliwki/goździki/gałka muszkatołowa/nutella

Lub cokolwiek co wam przychodzi do głowy ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz