piątek, 3 kwietnia 2015

Brioche doskonała

Ten przepis jest pracochłonny... Co prawda, można powiedzieć, że ciasto "kręci się samo", ale w pewnych etapach przygotowania potrzeba do niego dużo cierpliwości. Ta maślana bułeczka jest idealna na śniadanie, nie tylko świąteczne.



Składniki (na dwie średnie brioszki):


375 g mąki                                                                        
4 ½ jajek                                                                        
9 g soli                                                                            
50 g cukru                                                                     
20 g świeżych drożdży                                                    
20 ml mleka                                                                    
180 g masła

Przed przygotowaniem wszystkie składniki powinny leżeć w temperaturze pokojowej około dwóch godzin. To bardzo ważny element! Tylko odpowiednia, ta sama dla wszystkich składników temperatura, gwarantuje powodzenie wypieku ;)


Przygotowanie:

Rozpuść drożdże z łyżeczką cukru w lekko podgrzanym mleku. Mąkę, sól i resztę cukru umieść w misce miksera, wymieszaj. Na wolnych obrotach dodaj powoli jajka oraz mleko z drożdżami. Mieszaj przez 5 minut na wolnych obrotach. Następnie zwiększ obroty i mieszaj przez 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Mieszając ciasto na wolnych obrotach zacznij dodawać zmiękczone już wcześniej masło, w małych partiach. Upewnij się, że masło jest dobrze wymieszane zanim dodasz następny kawałek. Kiedy już dodasz całe masło, zwiększ prędkość mieszania na średnią i mieszaj tak około 10 minut. Ciasto powinno być lśniące, gładkie i nie przywierać do ścianek miski miksera. Zostaw ciasto przykryte w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po tym czasie obróć ciasto w misce 2 albo 3 razy. Przykryj miskę folią i umieść w lodowce na jedną noc, do użycia następnego dnia, ale nie dłużej niż 24 godziny.
Wyjmij ciasto z lodówki i wypełnij nimi odpowiednie formy, lub uformuj kulki i wypełnij nimi jedną dużą formę wysmarowaną masłem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Smacznego! ;)


Przepis pochodzi z kursu cukiernictwa francuskiego w Akademii Kurta Schellera

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz