niedziela, 8 listopada 2015

Quiche z serem korycińskim, jabłkami i tymiankiem

Jakiś czas temu, poszukując dobrych jakościowo, łatwo dostępnych i ekologicznych produktów, trafiłam na sklep internetowy Ecozoom.pl. A kiedy znalazłam w nim ser koryciński, który pochodził z Gospodarstwa Rodzinnego Gremza, a na dodatek był z czarnuszką - odpadłam totalnie ;)
W zamówieniu przyjechało do mnie około 2 kg sera z dwutygodniową datą ważności, także po zjedzeniu niezliczonej ilości kanapek, sałatek i desek serów, przyszło na przetwórstwo ;) Tym oto sposobem postanowiłam połączyć delikatny, słony smak długodojrzewającego sera, ze słodyczą jabłek i pieczonych ziemniaków, aromatem tymianku, i kruchym spodem. Tak o to powstała potrawa idealna do dzielenia się z przyjaciółmi - kisz!



Składniki:
*spód:
200 g mąki tortowej extra
100 g masła
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

*nadzienie:
3 dorodne, twarde jabłka
2 ugotowane ziemniaki
200 g sera korycińskiego z czarnuszką
3 jajka
200 ml śmietanki 36%
szczypta soli i pieprzu
garść świeżego tymianku

Przygotowanie: mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i rozcieramy palcami na piasek. Dodajemy jedno jajko, mieszamy, następnie szybko rozcieramy o blat, tworząc zwarte ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia tarty smarujemy masłem, a dno wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto, dopasowujemy do formy i wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem, obciążamy suchą fasolą i pieczemy 15 minut. Zdejmujemy obciązenie i pieczemy kolejnych 10 minut. Na upieczony spód wykładamy pokrojone jabłka, gotowane ziemniaki, przyprawy i pokruszony ser koryciński. Zalewamy masą jajeczną z roztrzepanych 3 jaj, połączonych ze śmietanką 36%. Na wierzchu układamy kilka cząstek jabłek i sera. Pieczemy około 30 minut, aż nadzienie się zetnie. Studzimy w formie, a potem na kratce. Pychota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz