piątek, 20 listopada 2015

Proste ciasto ze skórką pomarańczową, wanilią i kokosowym mlekiem w proszku

Nie tak dawno, na stronie portalu Ecozoom.pl znalazłam dwa wynalazki - mleko kokosowe w proszku i sproszkowaną dynię. Idealnie! Od razu wpadłam na pomysł, jak dzięki tym naturalnym sproszkowanym aromatom dodać niepowtarzalnego smaku różnym wypiekom i potrawom. I tak oto powstało bardzo szybkie i proste ciasto o delikatnym, mlecznym posmaku kokosa i cytrusowym aromacie skórki pomarańczowej, z kokosową polewą. Pyszne, idealne do porannej kawy lub popołudniowej herbatki ;)


Składniki:
*suche:
2 szklanki mąki tortowej extra
1 szklanka cukru
skórka starta z jednej pomarańczy
ziarna z jednej laski wanilii
4 łyżki mleka kokosowego w proszku Kenay dostępnego na www.ecozoom.pl
1 łyżeczka proszku do piecznie
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

*mokre:
2 jajka
pół szklanki oleju
szklanka jogurtu 9%

*polewa:
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka kokosowego w proszku Kenay
2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tortownicę smarujemy masłem, a dno wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i ucieramy trzepaczką. Gotowe ciasto wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na około godzinę (do tzw. suchego patyczka). Przygotowując polewę mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gęstej, kremowo białej konsystencji. Tak przygotowaną masą polewamy jeszcze ciepłe ciasto, czekamy (lub nie) aż ostygnie i zjadamy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz