środa, 28 stycznia 2015

Krem z pieczonych buraków i selera, z jabłkiem (vegan, gluten free)

Ta zupa to super pomysł na buraka "inaczej". Gęsta i rozgrzewająca, o przyjemnie słodkim smaku i aksamitnej teksturze. Polecam zarówno na co dzień jak i od święta, a wtedy warto podkreślić go np. serem gorgonzola i włoskimi orzechami. Pycha ;)





Składniki:
5 średnich buraków
1 seler (korzeń)
4 jabłka
3 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
2 liście limonki kafir
sok plus skórka otarta z jednej limonki
kilka ziaren pieprzu
kilka goździków
szczypta brązowego cukru
sól wg uznania
oliwa
opcjonalnie: mała puszka mleka kokosowego

Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Buraki, seler i jabłka owijamy folią i wstawiamy do piekarnika, przy czym buraki i seler wstawiamy na początku, a jabłka dodajemy na ostatnie pół godziny (po około godzinie pieczenia warzyw). Kiedy warzywa i jabłka będą miękkie, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. W dużym garnku rozgrzewamy około 3 łyżki oliwy, dodajemy posiekaną szalotkę i ząbki czosnku, zasypujemy wszystkimi przyprawami oraz sokiem i skórką z limonki, przesmażamy chwilę. Dodajemy obrane ze skóry i pokrojone na mniejsze części buraki, seler i jabłko, mieszamy. Teraz po kolei dolewamy po szklance gorącej wody, jednocześnie blendując blenderem ręcznym. Wodę dodajemy partiami, aby nie dać jej za dużo i krem pozostał gęsty. Kiedy uzyskamy pożądaną gęstość zupy gotujemy ją jeszcze przez chwilę, aby wszystkie aromaty się przeniknęły. Na koniec możemy, ale nie musimy dodać puszkę mleka kokosowego. Podajemy wg uznania np. z posiekanymi i prażonymi migdałami. Smacznego! ;))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz