wtorek, 13 stycznia 2015

Ciasto mandarynkowo - migdałowe (glutenfree)

Jest to jedno z tych ciast, które raz spróbujesz, a od smaku nie możesz się uwolnić!  Wiem co mówię :) lekko wytrawne w smaku, mocno wilgotne i bardzo delikatne. Poza tym nie zawiera żadnego dodatkowego tłuszczu oprócz tego z migdałów. Powtarzam sobie to zawsze kiedy sięgam po kolejny kawałek :) Hit imprezy, pod warunkiem, że przygotujesz je poprzedniego dnia - musi dojrzeć :)




Składniki:
6 mandarynek o zwartej, przylegającej skórce
6 jajek
250 g tartych migdałów
250 g cukru
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (lub zwykłego jeśli nie groźny wam gluten)

Przygotowanie:
Mandarynki gotujemy we wrzątku około 15 minut, zostawiamy w wodzie do ostygnięcia - pozbędziemy się goryczy.
Kiedy będą już chłodne, wkładamy je do miski w całości (ze skórką) i miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy jeszcze kilka minut. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem na dnie, a po bokach wysmarowanej odrobiną oliwy. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw suchego patyczka ( chwilę przed upływem czasu pieczenia, wkładamy do ciasta patyczek, jeśli nie jest suchy, musimy przedłużyć czas pieczenia). Podajemy następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Ach, pycha musi być. Jajka, jak sądzę są po to, by całość była zwarta i się kleiła. Sporo ich a mi jaj nie wolno i tak sobie myślę czym taką ich ilość zastąpić. Jaka ma być konsystencja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć ciasto piecze się jak biszkopt i naprawdę nie wiem jak w tym wypadku zastąpić jajka. Kiedy piekę muffiny to zastępuje je dżemem, można też siemieniem lnianym, który zaparzony będzie kleisty jak jajko. Średnio jajko ma 53 g, można spróbować zaparzyć tyle siemienia ile ma 6 jaj, ale na pewno ciasto nie będzie miało już konsystencji biszkoptu..

      Usuń
  2. Dziękuję, zdaję sobie sprawę, że konsystencja będzie inna i niekoniecznie smacznie mi wyjdzie po zmianach, ale spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto przepyszne, szybkie w przygotowaniu i przepyszne ale to już było:) Jak już ciasto zostało zjedzone to Autorka:) zdradziła mi, że istnieje możliwość zakupienia mączki migdałowej...:) Informacja o tyle cenna, że drugie i trzecie pójdzie do piekarnika około 20 min szybciej. LW

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsze! serio!

    zrobiłam je mega szybko, a smak powalił wczoraj niejednego!!!
    ( ja po prostu wrzuciłam płatki migdałowe - bardzo spoko)

    OdpowiedzUsuń