wtorek, 18 listopada 2014

Tarta speculaas z kremem mascarpone i mandarynkami

Speculaas to tradycyjne świąteczne ciastka holenderskie, o korzennym aromacie. Tarta speculaas to idealna na sezon około świąteczny, bardzo krucha i aromatyczna, nowoczesna forma tradycyjnych smaków. W dodatku jest to ciasto bez pieczenia, więc sprawdzi się kiedy musimy coś przygotować "na szybko", a sam przepis jest jednym z najłatwiejszych na świecie :))





Składniki:
*na spód:
ciastka speculaas 300 g (aktualnie w ofercie popularnego marketu o niemieckiej nazwie na L :))
masło 80 g

*na krem (składniki w temperaturze pokojowej):
mascarpone 500 g
2 jajka
laska wanilii
2 łyżki brązowego cukru

*dodatkowo:
8 słodkich mandarynek
Ciastka speculaas 100 g

Przygotowanie:
300 g ciastek wkładamy do woreczka i za pomocą wałka rozgniatamy na pył (można to zrobić w malakserze). Dodajemy 80 g roztopionego masła i mieszamy aż masa stanie się elastyczna. Formę do tarty z wyjmowanym dnem wypełniamy masą ciasteczkową, dociskamy za pomocą szklanki i wstawiamy do lodówki na około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy krem: 2 żółtka ubijamy z dwoma łyżkami cukru aż staną się mleczno białe. Dodajemy ziarna z jednej laski wanilii i cały czas miksując dodajemy po łyżce mascarpone. Gdy powstanie jednolita masa, w osobnym naczyniu ubijamy dwa białka ze szczypta soli, aż będą gęste, a mikser będzie pozostawiał na ich powierzchni wyraźny ślad. Białka mieszamy delikatnie z masą mascarpone. Dodajemy 100 g bardzo drobno posiekanych ciasteczek speculaas. Krem wykładamy na ciasteczkowy spód i dekorujemy mandarynką. Chłodzimy w lodówce około 2 godziny. Smacznego! :)))

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Heyy, ciacho mega proste i mega pyszne! Chciałabym je zrobić jeszcze raz na wigilie, jednak w sklepie na L nie ma już tych ciasteczek. Jestem cukierniczą łamaga, wiec wiem ze pieczenie ich mi po prostu nie wyjdzie i może to nie być to samo. Gdzie można kupić te ciacha? Albo jakimi innymi można je zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czesc Sara! Tak jak pisalam na facebooku, sprobuj korzennych, kruchych pierniczkow bez polewy, dowolnej firmy :)) pozdrowienia!

      Usuń