środa, 26 listopada 2014

Jajka piklowane w buraczkach

Jajka faszerowane to bardzo smaczna i niemalże kultowa już przekąska na różnego rodzaju imprezach czy na stołach świątecznych. Te piklowane są bardzo efektowne, zaskakują swoim wyglądem, formą, a także smakiem, który nieznacznie się zmienia. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, warto więc zaskoczyć swoich gości czy rodzinę przygotowując jajka purpurowe niż te tradycyjne ;)





Składniki (20 połówek)
10 jajek od kur z wolnego wybiegu lub ściółkowych
300 ml kwasu buraczanego
3 łyżki octu balsamicznego
1 kostka fety
pieprz

dodatkowo:
1 marchewka
10 oliwek zielonych

Przygotowanie:
Jajka piklowane przygotowujemy dzień wcześniej. 10 jajek gotujemy na twardo, obieramy, wrzucamy do dużego słoja lub głębszego opakowania, zalewamy kwasem buraczanym z dodatkiem octu. Zostawiamy na kilka godzin (najlepiej całą noc w lodówce), kilka razy przewracając, aby pokolorowały się równomiernie.
Kolorowe jajka wyjmujemy ze słoika, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kroimy na pół za każdym razem czyszcząc nóż, aby ich nie pobrudzić. Małą łyżeczką delikatnie wyjmujemy żółtka i wrzucamy je do miski. Do żółtek dodajemy pokrojoną kostkę fety i pieprz (można dodać też ulubione zioła), blendujemy na gładką masę. Za pomocą szprycy lub łyżeczką napełniamy jajka farszem. Dekorujemy wg uznania np różyczkami z pasków marchewki i oliwkowymi listkami. Smacznego! ;))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz