czwartek, 27 listopada 2014

Popcorn z parmezanem i rozmarynem

Wieczór filmowy w doborowym towarzystwie? Nie może zabraknąć popcornu ;) Pyszny i chrupiący, w wersji domowej jest zdecydowanie lepszą i zdrowszą przekąską niż ten dostępny w kinie czy do zrobienia w mikrofali. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne, a dodatek rozmarynu i parmezanu sprawia, że nabiera on aromatu i niepowtarzalnego, zaskakującego smaku.





Składniki:
paczka ziaren kukurydzy - popcornu
2 - 3 łyżki oleju
100 g masła
100 g startego parmezanu dobrej jakości
świeży rozmaryn - 2 garści
sól wg uznania

Przygotowanie:
W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy olej. Kiedy będzie już gorący wsypujemy popcorn tak, aby powstała jedna warstwa przykrywająca dno. W zależności od wielkości garnka popcorn trzeba będzie robić raz, lub dwa razy. Garnek przykrywamy pokrywką (koniecznie) i nasłuchujemy. Na początku będzie trochę strzelał, później nastąpią salwy, kiedy będziemy słyszeć już tylko pojedyncze wybuchy oznacza to iż popcorn jest gotowy. W czasie przygotowywania popcornu pamiętajmy by kilkakrotnie potrząsnąć garnkiem, aby kukurydza nie przypaliła się. Gotowy popcorn przesypujemy do miski i posypujemy solą wg uznania. W rondelku rozpuszczamy masło, kiedy będzie już płynne ściągamy z palnika i dodajemy 100 g parmezanu i posiekany rozmaryn. Gotową masą polewamy popcorn i mieszamy dokładnie. Smacznego!



1 komentarz: