poniedziałek, 24 listopada 2014

Tabule/ Tabbouleh

Tabule w moim wolnym tłumaczeniu znaczy mniej więcej "najlepsza sałatka świata" :) doskonale orzeźwiająca, wilgotna, a jednocześnie chrupiąca, bardzo słoneczna i aromatyczna :) mój stały punkt programu przy różnych imprezach zasiadanych :) polecam!



Składniki:
Paczka kaszy kuskus 250 g
Kolendra w ziarnach 2 łyżki
Garść mięty (duża)
Sok z jednej limonki
1 duża czerwona papryka
1 duża żółta papryka
2 średnie ogórki świeże
2 duże pomidory
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz wg uznania
4 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Kasze kuskus wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą (tak, tak - wtedy mamy pewność że się nie "zbije", a pozostanie krucha i sypka), około centymetr powyżej linii kaszy. W czasie gdy kuskus chłonie wodę, wszystkie warzywa kroimy na bardzo drobną kosteczkę - to najbardziej żmudny etap, ale warto być skrupulatnym, drobne naprawdę smakują lepiej ;)
Warzywa dodajemy do kaszy, przyprawiamy posiekaną mięta, ząbkami czosnku, solą, pieprzem, ziarnami kolendry, oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Jeśli sałatka wydaje nam się za sucha, dodajemy więcej oliwy. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce, najlepiej smakuje następnego dnia jak się "przegryzie". Smacznego! :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz