wtorek, 3 lutego 2015

Kulki krabowe

Bardzo lubię przygotowywać małe przekąski tzw. finger food - łatwe do schwytania i zjedzenia na raz ;) Przy ich tworzeniu przykładam taką samą wagę do smaku, co do wyglądu, bo nic tak nie uatrakcyjnia imprezy jak kolorowy i smakowity stół. Kulki krabowe są ekspresowe w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowne, warto jednak wspomnieć wcześniej gościom, że nie są to słodycze ;) Za inspirację dziękuję mojej Mamie.

Składniki:
paluszki surimi 200 g
twaróg wędzony 250 g
kilka kropli sosu sojowego
2 łyżki jogurtu greckiego

dodatkowo:
sumak
posiekane migdały

Przygotowanie:
Paluszki i twaróg ścieramy na tarce, najłatwiej za pomocą malaksera. Do powstałej mieszanki dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Tak przygotowaną masę formujemy za pomocą dłoni w małe kuleczki. Obtaczamy w migdałach i sumaku, chłodzimy w lodówce około godziny. Smacznego! ;))

PS: ja przygotowując kuleczki używam twarogu wędzonego, bardzo lubię jego smak. Jeśli jednak wolicie twaróg naturalny, pamiętajcie, aby przyprawić go dodatkowo solą do smaku ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz