środa, 11 lutego 2015

Chipsy z jarmużu

Dziś pora na kolejną fajną przekąskę. Doszłam do wniosku, że taka forma jedzenia najbardziej mnie interesuje, bo nie ma nic lepszego niż dzielenie się z przyjaciółmi radością płynącą z jedzenia - tego drobnego, multi kolorowego, o różnym smaku i fakturze, przy akompaniamencie rozmów i dobrego wina :) Z tego właśnie powodu wczoraj zajadałyśmy się zdrowszą, a powiedziałabym nawet, że smaczniejszą alternatywą chipsów ;) Jak większość moich przepisów - szybką i łatwa w przygotowaniu ;)




Składniki:
100 g liści jarmużu
4 łyżki oleju
1 Łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka płatków chilli
1 łyżeczka skórki cytrynowej

Przygotowanie:
Liście jarmużu umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na kawałki o wielkości około 2 - 3 centymetrów. Wrzucić do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie rękami. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, liście wyłożyć na blachę wyłożoną papierem, zachowując małe odstępy, piec około 5 minut, aż nabiorą lekko brązowego koloru i chrupkości. Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz