środa, 10 grudnia 2014

Tarta z karmelizowanym jabłkiem

Klasyka francuskiej kuchni, napotkana w każdej tradycyjnej cukierni, czy przy domowym stole.Pyszne kruche ciasto, rozpływające się w ustach, a jednocześnie chrupiące jabłka, aromat wanilii i pomarańczy. Czego chcieć więcej? ;) Idealna pozycja na święta, mocna konkurentka naszej polskiej szarlotki, ale bez cynamonu - Francuzi raczej nie używają tej przyprawy przy wyrobie słodyczy ;) Co innego do mięsa... ale to innym razem!





Składniki:
Ciasto kruche - Pate Brisee Sucree:
200 g mąki typu 405
100 g masła
szczypta soli
20 g cukru
1 jajko
wanilia

Karmelizowane jabłka:
3 jabłka ("sucha" odmiana np. gala), obrane, pokrojone w kostkę.
30 g masła
30 g cukru
wanilia
skórka otarta z jednej pomarańczy

Dodatkowo:
2 jabłka pokrojone w cienkie plasterki
sos z karmelizowanych jabłek

Przygotowanie:
Ciasto: wymieszaj dłońmi masło w temperaturze pokojowej z cukrem i solą. Do miski wsyp mąkę i ziarna z 1/2 laski wanilii, dodaj przygotowane masło i wymieszaj rozcierając z mąką na "piasek".
Dodaj jajko i wymieszaj palcem. Kiedy ciasto będzie klejące zagnieć je rozcierając dłonią na blacie kilka razy. Lekko rozwałkuj i zawiń w folię. Umieść w lodówce na co najmniej 30 minut.
W tym czasie przygotuj karmelizowane jabłka: na głębokiej patelni rozpuść masło, aż nabierze lekko brązowego koloru. Dodaj cukier, 1/2 wanilii i skórkę otartą z pomarańczy sparzonej we wrzątku. Karmelizuj do miodowego koloru, dodaj jabłka i mieszaj od czasu do czasu. Kiedy jabłka będą jeszcze lekko twarde i chrupiące, zdejmij patelnię z ognia i schłodź do temperatury pokojowej.
Wyjmij ciasto z lodówki, stolnicę posyp mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto, obracając je co jakiś czas. Wałkuj i obracaj do czasu, kiedy ciasto będzie miało grubość około 3 mm i będzie większe niż Twoja forma (najlepiej sprawdzi się forma typu rant o średnicy 20 cm). Ciasto nakręć na wałek i z powrotem skręć z wałka na formę wysmarowaną uprzednio masłem. Krawędzie ciasta dopasuj do formy lekko naciskając. Odetnij z brzegów niepotrzebne ciasto. Lekko pościskaj ciasto, aby utworzyć krawędź tarty. Umieść w lodówce na 30 minut.
Gotowe ciasto wypełnij jabłkami do 3/4 krawędzi -->


Na marmoladzie ułóż plasterki jabłek na kształt różanej piramidy ;)


Piecz w temperaturze 180 stopni, aż jabłka zbrązowieją, a ciasto się zarumieni. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj sosem wytrąconym przy karmelizowaniu jabłek - glazurą.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz